Wonen

Zorg goed voor jouw cv-ketel in huis! Dit is waarom

Ga jij verhuizen of ben je net verhuisd, maar moet er nog een verbouwing plaatsvinden? Hoe dan ook is huisverwarming belangrijk om (het liefst) vanaf het begin al aan te denken. Je hebt er vast namelijk niet heel veel zin in om net nadat jouw keuken en/of badkamer is geplaatst, om de boel nogmaals open te laten breken. Het kan natuurlijk ook zijn dat het je eigenlijk niet zoveel uitmaakt, zolang jij maar een warm huis hebt gedurende koudere dagen en de volgende winter. Wij geven je tips over het onderhouden (of juist uitzoeken) van een cv-ketel en het verwarmen van je huis.

Cv-ketel verzorgen

Als je een huis hebt gekocht of gehuurd is het heel belangrijk om de cv-ketel te checken. Is deze nog recent gecheckt door een professioneel bedrijf, of is dat inmiddels alweer een tijdje geleden? Het is goed om jouw cv-ketel regelmatig te laten onderhouden om de volgende redenen:

  • Brandgevaar en veiligheid; Dit is wellicht de voornaamste reden dat je om de (ongeveer) 1 à 2 jaar jouw ketel wilt laten checken. Een slecht onderhouden ketel kan zeer brandgevaarlijk zijn door versleten of misschien wel verteerde onderdelen. Daarbuiten kan er een lek ontstaan in de gasleiding of kan er koolstofmonoxide lek ontstaan. Als jij jouw cv-ketel regelmatig laat onderhouden ga je dit probleem vrijwel helemaal uit de weg.
  • Kosten; Een goed onderhouden ketel brengt minder kosten met zich mee. Je denkt dan al snel aan de stookkosten, maar wist je dat je ook kosten bespaart op reparaties? Een slecht onderhouden ketel zal vaker storingen geven, waardoor er iemand langs moet komen en de kans vrij groot is dat er duurdere reparaties uitgevoerd moeten worden.
  • Storingen; Je hoorde hem net al langskomen, maar je wilt uiteraard ook storingen uit de weg gaan. Niets is hinderlijker dan net onder de douche staan met een volle dot shampoo in je haar en vervolgens een koude plens water over je heen krijgen. Erg onaangenaam, maar dus ook erg onnodig. Hoe ouder de cv-ketel en langer deze niet gecheckt is, hoe meer storingen hij zal aangeven. Is jouw ketel ouder dan 12-15 jaar? Dan is er het gevaar dat deze helemaal geen storingen meer aan zal geven, terwijl dat wel zal moeten. 

Nieuwe cv-ketel aanschaffen

Na ongeveer 12-15 jaar is het dan toch echt wel nodig dat je een nieuwe cv-ketel of hr ketel aanschaft. Wij begrijpen dat niet iedereen kennis heeft van cv-ketels en dat is dan ook meer dan logisch! Heb jij ook moeite met het uitkiezen van de juiste ketel? Je kunt gerust tips vragen aan een professioneel bedrijf (bijvoorbeeld Feenstra) of de monteur die jouw cv-ketel net een controle heeft gegeven. Dit is altijd handig en zij zien tientallen cv-ketels op een dag. Wil je toch liever nog zelf op onderzoek uitgaan? Kijk dan naar het onderzoek van de Consumentenbond. Zij testen bijna elk jaar een aantal cv-ketels en zetten voor jou op een rijtje welke de beste kwaliteit heeft en voor een redelijke prijs wordt aangeboden.

Een passende thermostaat

Eigenlijk past vrijwel elke thermostaat op bijna elke cv-ketel of hr ketel. Met een passende thermostaat bedoelen we meer eentje die aansluit op jouw wensen en behoeften. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een slimme thermostaat te nemen. Zo heb jij altijd onder controle of jouw verwarming aan of uit staat. Ben je net onderweg op vakantie en helemaal vergeten om de badkamerverwarming uit te doen? Geen zorgen, met een slimme thermostaat kun je dit via jouw mobiele telefoon of Ipad gewoon nog doen!

Kortom, het is zeker belangrijk om goed voor jouw cv-ketel te zorgen als je een veilig en lekker warm huis wilt hebben. Is hij toe aan vervanging? Met onze tips lukt het je vast om een nieuwe cv-ketel te vinden die volledig bij jou past.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *