Bouwen & Verbouwen Renoveren

Zelf asbest verwijderen

Het verwijderen van asbest is een gevaarlijke klus, maar toch zijn er veel mensen die hun asbest zelf willen verwijderen. Vaak heeft dit te maken met het besparen van kosten. Het is geen optie meer om asbest te laten staan nu het duidelijk is dat asbestdaken tegen 2025 moeten worden verwijderd.
In veel gevallen is het niet toegestaan om zelf asbest te verwijderen, maar kleine hoeveelheden kunnen wel zelf worden verwijderd. Is dit niet het geval, dan bent u verplicht een asbest inventarisatie te laten maken en het asbest professioneel te laten verwijderen. Als u dit niet doet, leidt dit tot hoge boetes. U mag alleen zelf asbest verwijderen wanneer:

  • De totale oppervlakte van het materiaal niet groter is dan 35 vierkante meter.
  • U er zeker van bent dat er geen asbestvezels vrijkomen
    In het geval van de gelijmde variant van asbest
  • U heeft een week van tevoren een slooprapport ingediend bij de gemeente.

Hecht of onthecht

U kunt dus zelf gebonden asbest verwijderen, maar hoe weet u of het asbest in uw huis is gebonden? Door te controleren of het materiaal in zijn geheel kan worden verwijderd, zonder dat het materiaal afbrokkelt. Strakgebonden asbest is een type asbest waarbij de vezels stevig aan elkaar vastzitten. Dit is vaak het geval bij bijvoorbeeld dakpanelen en imitatiemarmer. Materiaal waarin asbest vaak niet is verlijmd is bijvoorbeeld isolatiemateriaal en spuitasbest. Omdat het veel minder stevig is, is de kans groter dat er asbestvezels vrijkomen. Controleer dus goed welk type asbest u herkent voordat u een slooprapport indient om het asbest zelf te verwijderen.

Is het veilig om zelf asbest te verwijderen?

Zolang u zich houdt aan de regels die gelden voor het zelf verwijderen van asbest, is het in principe veilig. Toch is het heel belangrijk om heel voorzichtig te zijn. Er is immers altijd een goede kans dat er microvezels vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zorg voor goede beschermende kleding en het is aan te raden voor mannen om gezichtshaar te scheren, zodat het masker beter op de huid past. Het verwijderen van gebonden asbest is veiliger dan het verwijderen van niet-klevend asbest, maar vanwege de kankerverwekkende eigenschappen blijft het levensbedreigend. Daarom is het raadzaam om een professional in te schakelen voor alle asbestverwijderingsklussen. Doet u dit niet, dan zult u nog steeds een bedrijf moeten inhuren om uw zelfgemaakte materialen op te halen en te vernietigen. Als particulier mag u uw asbest ook in ten minste twee lagen plasticfolie naar de plaatselijke milieustraat verwijderen. Dit is echter niet aan te raden vanwege het risico op breuk

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *