Bouwen & Verbouwen Renoveren Wonen

Welke soorten ramen zijn mooi voor je woning?

Of je nu een huis of appartement hebt, ramen zijn onmisbaar. Ze laten licht en frisse lucht binnen en zorgen ervoor dat je kunt genieten van de buitenwereld. Maar welke soorten ramen zijn er allemaal? En welk type is het beste voor jouw woning? Dit zijn vragen die veel huiseigenaren aan zichzelf stellen. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende soorten ramen. Denk dan bijvoorbeeld aan aluminium ramen. Op deze manier kun je bepalen welk type raam het beste bij jouw woning en smaak past.

Aluminium ramen

In de eerste plaats zijn er aluminium ramen. Dit type raam is sterk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor mensen die niet veel tijd en energie willen steken in het onderhoud van hun ramen. Aluminium ramen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, soorten en maten. Daarnaast bieden ze een goede isolatie tegen geluid en warmte/kou. Verder zijn aluminium ramen voorzien van een speciale coating, waardoor ze beschermd zijn tegen de weersomstandigheden. Dit zijn dus zeker ramen om te overwegen. Combineer aluminium ramen en deuren met een aluminium voordeur en jouw huis heeft een prachtige uitstraling en biedt enorm veel comfort.

Kunststof ramen

Een ander materiaal dat je kunt overwegen, zijn de kunststof ramen. Meestal hebben we het dan over kozijnen van PVC.  Dit type kozijnen zijn eenvoudig schoon te maken en onderhoudsvriendelijk. Daarnaast zijn ramen met PVC kozijnen tegenwoordig ook altijd voorzien van HR++ glas en bieden dus zeer goede geluids- en warmte-isolatie. Bovendien zijn de kosten van PVC ramen meestal laag. Een nadeel van PVC ramen is dat ze niet altijd even strak ogen. Daardoor zijn ze niet geschikt voor elk type woning. Ook zijn ze minder milieuvriendelijk, maar toch wel behoorlijk duurzaam, aangezien ze zo’n 50 jaar meegaan.

Houten ramen

Als derde heb je houten ramen. Hout geeft je woning een natuurlijke uitstraling en is daarom een populaire keuze onder huiseigenaren. Verder zijn houten ramen ook goed geïsoleerd tegen zowel de kou als warmte en bieden ze je een goede geluidsisolatie. Echter, hout is wel onderhoudsgevoelig en kan gaan rotten of krimpen in vochtige omstandigheden. Een ander nadeel hiervan is dat hout veel onderhoud vraagt en relatief duur is.

Glasvezel ramen

Tot slot zijn er glasvezel ramen. Glasvezel is eigenlijk een soort kunststof, maar het materiaal is veel sterker en duurzamer. Daarnaast bieden glasvezel ramen ook een uitstekende isolatie en geluidsisolatie. Echter, glasvezel kozijnen zijn meestal duurder dan andere types ramen. Tevens is het een nadeel dat glasvezel ramen moeilijker te installeren zijn. Als gevolg hiervan zijn glasvezel ramen minder geschikt voor doe-het-zelvers. Dit is dan ook zeker iets om rekening mee te houden.

Al met al zijn er veel verschillende soorten ramen op de markt. Welk type raam je kiest, is afhankelijk van jouw budget, smaak en behoeften. Bij het maken van je keuze is het belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarden, het onderhoud en de kosten. Neem bij het kostenplaatje ook de levensduur mee. Op deze manier vind je het type raam dat perfect bij jouw woning past.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *