Bouwen & Verbouwen

Wat te doen bij een verloren autosleutel?

Traditionele Autosleutel

Is je autosleutel gestolen? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk aangifte doet bij de politie. Meld de diefstal ook bij je autoverzekeraar. De vergoeding voor het vervangen van de sloten en het maken van nieuwe autosleutels verschilt per verzekeraar. Of het invloed heeft op je schadevrije jaren is ook per verzekeraar verschillend. Check daarom altijd de voorwaarden. Vaak geldt er ook een termijn waarin de autosloten vervangen moeten zijn. Als je dat niet op tijd doet, is je auto niet langer verzekerd tegen diefstal. Ga dus op tijd naar een slotenmaker. De standaard sleutel die door de auto-industrie wordt gebruikt is puur mechanisch, steek hem in een ontstekingscilinder en draai hem om uw auto te starten. Als u hem verliest zou je een slotenmaker kunnen bellen, die ter plekke een nieuwe sleutel komt maken.

Transpondersleutel

Een transpondersleutel is een autosleutel waarin zich een startonderbreker bevindt. Een chip in de behuizing van de sleutel zendt een signaal naar de startmotor waardoor de auto kan starten. Dit is een extra beveiliging die is ingebouwd bij auto’s vanaf het bouwjaar 1995. Tegenwoordig is er geavanceerde apparatuur waarmee transponders kunnen worden gekopieerd. Als je deze verliest en geen reservesleutel hebt, moet u uw auto naar de dealer laten slepen en een bewijs van eigendomspapieren hebben voordat u een nieuwe sleutel kunt kopen. Als er een moet worden besteld, kan het wachten enkele dagen duren. Dan zal de dealer de nieuwe computerchip elektronisch moeten koppelen aan uw voertuig. Naast de sleepkosten kost de vervangende sleutel €100- €300.

Slimme sleutel

Ook wel bekend als “sleutelloos contact”, een slimme sleutel wordt geassocieerd met voertuigen die een startknop op het dashboard hebben. Smart-key technologie werkt via een nabijheidssensor in het voertuig die automatisch weet wanneer de smart key in de buurt is. Vervolgens wordt het voertuig ontgrendeld en kan het met een druk op de knop worden gestart. Als u hem verliest, moet u net als bij de transpondersleutel uw auto naar de dealer slepen als u geen reservesleutel hebt, bestel dan een sleutel en laat hem aan uw voertuig koppelen. Dit kan aardig prijzig worden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *