Wacht - hebben we onze witte was helemaal verkeerd gewassen
Wonen

Wacht – hebben we onze witte was helemaal verkeerd gewassen?

Als je bent zoals mij, sta je erop dat je beddengoed volledig wit is. Van de kussenslopen en dekbedovertrek tot het hoeslaken. Helaas mors je er regelmatig dingen op. Niet opzettelijk natuurlijk, maar het gebeurt wel. Maar dat is geen probleem, toch? Beddengoed is ervoor gemaakt om gewassen te worden. Daarom heb je ook een mooie machine bij Eldi.be gehaald. Ik dacht altijd dat de truc voor witte items was om ze te scheiden van kleuren, zo heet mogelijk te wassen en bleekmiddel toe te voegen. Maar vertrouw mij, hier is niets van waar.

Tot ziens, vlekken

Je verwijdert vlekken niet, maar je voorkomt dat ze ontstaan. Bespuit je witte overhemden eens met een 1:1 oplossing van azijn en water voordat je ze in de was gooit. Doe dit voornamelijk bij de oksels en het uiteinde van de mouwen. Dat zorgt ervoor dat toekomstige vlekken zich niet nestelen. Wanneer je wel een vlek hebt, raden we aan deze aan te pakken met dezelfde azijn-watercombinatie of een spray van citroensap, en deze 15 tot 20 minuten te laten weken voordat je hem wast.

Vermijd heet water

Een snelle warm-water cyclus is het beste – of het nu gaat om witte of gekleurde was. Hoe korter, hoe beter, eigenlijk. Wanneer de wasmachine klaar is, raden we je aan om de was aan de lijn te laten drogen. De droger is namelijk niet je beste vriend. Weet je wie er wel een vriend is van je witte was? De zon. Dus als je toegang hebt tot een buitenruimte, gaat er niets boven je witte kleding trakteren op wat vitamine D.

Sla het bleekmiddel over

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste les die ik heb geleerd: absoluut niemand raadt chloor aan! Waarom? Omdat de helderwitte kleur van je kleding geen natuurlijk wit is. Het is een blauwe kleurstof dat een verhelderend middel is. Dus als je bleekmiddel toevoegt, haalt het de kleurstof uit het item. Hierdoor gaat het er ‘groezelig’ uit zien. Gebruik gewoon een wasmiddel in combinatie met een witmakende wasversterker, dat werkt vele malen beter!

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *