Bouwen & Verbouwen

Waar moet je aan denken bij het plaatsen van een stopcontact?

Ben jij bezig met een renovatie of verbouwing van je woning? Dan weet je dat goede voorbereiding het halve werk is. Dit geldt voor grote verbouwingen, maar ook voor kleine klusjes zoals het plaatsen van een stopcontact. Dit is voor de één een makkelijke klus. Maar niet voor iedereen. De meeste mensen hebben helemaal geen ervaring met het plaatsen van stopcontacten. Ben jij benieuwd wat er allemaal bij komt kijken om een stopcontact aan te sluiten? 

Vergeet niet om eerst de stroom uit te schakelen voordat je begint aan deze klus! 

Verschillende soorten stopcontacten

De manier waarop je een stopcontact kunt aansluiten verschilt per stopcontact soort. Zo heb je bijvoorbeeld stopcontacten met randaarde en stopcontacten zonder randaarde. Het grootste verschil is dat je bij een stopcontact met randaarde een geel/groene draad moet aansluiten. Bij een stopcontact zonder randaarde is dat niet nodig. 

Vergeet het schakelmateriaal niet

Als je in een nieuwbouw woning gaat wonen, dan moet er naast de plaatsing van stopcontacten ook schakelmateriaal gemonteerd worden. In het geval dat je een oude woning gaat opknappen, dan moet je altijd controleren of het schakelmateriaal nog werkt. Anders is het ook aan een vervang beurt toe. Door nieuw schakelmateriaal te monteren kun je jouw kamer een moderne uitstraling geven. De afgelopen jaren zijn er meer schakelaars en stopcontacten op de markt verschenen waar meer aandacht besteed is aan het ontwerp. Voor elke smaak is er dus wel wat te vinden.

Dit heb je nodig om een stopcontact aan te sluiten

Heb jij al het werkmateriaal al in huis om een stopcontact te plaatsen? Je moet voor deze klus namelijk ook draden strippen. We hebben een lijstje gemaakt van de benodigdheden:

  • Een stopcontact
  • Drie elektriciteitsdraden
    • Een aarddraad
    • fasedraad
    • nuldraad

Voor stopcontacten zonder randaarde is de aarddraad natuurlijk niet nodig.

  • Een kniptang
  • Een striptang

Hopelijk kun je met deze tips aan de slag met jouw klusjes in huis!

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *