Wonen

Voorkom onveilige situaties bij drempels

Iedereen kent ze wel, die onhandige drempels waar je steeds met je fiets, motor of rollator over heen moet. Maar niet alleen thuis, ook bij bedrijven kunnen drempels onhandig en zelfs gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld bij het transport van producten rond een magazijn. In dit artikel kun je lezen hoe drempels geen probleem meer hoeven te zijn. 

Verwijder de drempel
In veel woningen zijn de drempels aangelegd als een soort tochtstrip. De drempel voorkomt dat er lucht onder de deur kan doorstromen. Hierdoor wordt koude voorkomen. Echter kan je ook kiezen voor een tochtstripje onder je deur. Hierdoor heb je geen tocht en is de drempel niet meer nodig. Vervolgens kan je de drempel weghalen en het gat opvullen met bijvoorbeeld een drempelvervanger. Dit is een afdekstrip dat als overgang dient tussen twee soorten vloeren. 

Zorg voor een steunpunt
Is de drempel onhandig omdat de bewoner lastig de benen kan heffen maar kan de drempel niet weg? Dan kan een steunpunt fijn zijn. Dankzij een wandbeugel kan de gebruiker, steunen tijdens het zetten van stappen over de (hoge) drempel.
Een hoog stoepje kan buiten ook vervangen worden door meerdere kleine treden. Hierdoor is minder inspanning nodig. Deze oplossing is met name in tuinen geschikt. Bij treden is er wel een kans op vallen. De kans kan verder verkleint worden door een helling te maken van de treden. Dit kan relatief eenvoudig met cement.

Kies voor een drempelhulp
Wil je de drempel toch houden of heb je geen keuze? Dan kan je ook kiezen voor een drempelhulp. Dit is een schuine helling van rubber of metaal. Hierdoor kan je eenvoudiger over de drempel lopen of rijden. Bijvoorbeeld in een woning met een rollator of in een bedrijf met een heftruck. Of met een motor, scooter of fiets bij een fietsenhok of garage. 

Drempelhulpen zijn meestal gemaakt van rubber. Dit materiaal is namelijk stroef, sterk en relatief goedkoop. Ook is het bestand tegen vocht. Verder kan je kiezen voor Aluminium als materiaal. In dat geval wordt er vaak gesproken over drempelplaten. Dit materiaal is handig wanneer je de drempelplaat wilt opruimen na gebruik of zelfs onderweg wilt meenemen. Bijvoorbeeld als je op pad gaat met een rolstoelgebruiker of een koerier bent met trolleys.

Via de volgende link vindt je allerlei voorbeelden: drempelhulpen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *