Wonen

Voordelen van een dynamisch energiecontract

De twee meest voorkomende energiecontracten zijn een vast of variabel contract. Naast deze twee opties bestaat er ook nog een derde optie: een dynamisch energiecontract. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Wat dit inhoudt, welke voordelen en risico’s hieraan verbonden zijn lees je hieronder. 

Wat is een dynamisch energiecontract? 

Eerst bespreken we wat een dynamisch contract inhoudt. Bij traditionele energiecontracten betaal je een vaste prijs gedurende de contractperiode. Een dynamisch contract zit net wat anders in elkaar. Daarbij past het contract zich aan de energiemarkt. Deze markt fluctueert erg veel door de marktomstandigheden, zoals vraag en aanbod. Hierdoor verschilt de prijs die je betaalt steeds. Je betaalt nog wel vaste bedragen zoals de energiebelasting en netbeheerkosten.

Verschillende voordelen 

1. Kosten besparen 

Dit spreekt voor zich, maar door een dynamisch energiecontract kun je kosten besparen. Dit komt doordat er veel schommelingen in de markt voorkomen. Ten tijde van een verminderde vraag of meer aanbod, kan je dus profiteren van die lagere prijzen. Dit kan veel besparing opleveren.

2. Inzicht

Je krijgt met een dynamisch contract meer inzicht in wat je verbruikt. De prijs van energie verschilt per uur. Als het tarief een paar uur wat lager is, kun je bijvoorbeeld voordeliger je elektrische auto opladen. En als het tarief weer wat hoger komt te liggen, kun je juist ervoor zorgen dat je weer minder energie verbruikt. Hierdoor kun je jouw energieverbruik sturen naar de energieprijzen en dit tactisch gebruiken. 

3. Milieuvriendelijk

Een ander voordeel van het inzicht dat je door een dynamisch contract krijgt, is dat je bewuster omgaat met je energieverbruik. Dit heeft uiteindelijk goede gevolgen voor het milieu, omdat je indirect bijdraagt aan een verminderde druk op het elektriciteitsnetwerk.

Risico

Aan deze contractvorm zitten uiteraard ook wat risico’s, juist omdat deze markt zo schommelt. Zo is de energie bijvoorbeeld in de wintermaanden duurder dan in de zomermaanden. Je hebt zelf de regie in handen. Dit is zowel het grootste voordeel als nadeel. Je hebt zelf alle inzicht over de actuele energieprijzen. De vraag is dan of je wel flexibel kan zijn. 

De onzekerheid die gebonden zit aan het afsluiten van een dynamisch energiecontract is een risico dat je neemt. Dat risico kan zowel een voordeel als nadeel zijn. Sluit alleen een dynamisch energiecontract af als je echt jouw energieverbruik wilt aanpassen aan de altijd wisselende tarieven. Daarnaast moet je het ook zien zitten om jouw eigen verbruik onder ogen te komen. Als laatste is het altijd van belang om de energiemarkt in de gaten te houden. Op die manier kun je het beste op de dynamiek inspelen van de energiemarkt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *