Interieur Wonen

Voor- en nadelen van een wenteltrap

Ben je van plan om een wenteltrap te gaan kopen of twijfel je eigenlijk nog over welke vorm trap? We hopen dat je na het lezen van deze blog meer inzichten hebt die je kunnen helpen met deze lastige beslissing.

Wat is een wenteltrap eigenlijk?

Om in te gaan op de voor- en nadelen van een wenteltrap is het goed om te weten wat een wenteltrap eigenlijk is. Het is een trap waarbij de treden langs een centrale paal omhoog draaien. Ze kunnen een hele draai maken, maar ook een halve draai is soms mogelijk. De wenteltrap wordt ook wel eens spiltrap, spiraaltrap of draaitrap genoemd. Wellicht dat je met een van deze termen al wel bekend was.

Materialen van een wenteltrap

De wenteltrap heeft een centrale paal, die ook wel spil wordt genoemd. Deze is meestal van metaal, dit is natuurlijk ook belangrijk voor de stevigheid. De treden zijn vrijwel altijd van hout. Toch bestaan er ook wenteltrappen die geheel van hout of metaal zijn.

Voordelen

  • Neemt weinig ruimte in
  • Past in vierkant of rond trapgat
  • Staat mooier in een open ruimte dan een statische rechte trap

Nadelen

  • Niet handig om grote spullen te verplaatsen
  • Een wenteltrap compleet van hout moet tussen twee muren geplaatst worden voor stevigheid
  • Moet geplaatst worden op een ondergrond van beton
  • Treden zijn vaak vrij smal

Een wenteltrap zelf plaatsen

Een wenteltrap kan helemaal op maat gemaakt worden. In dit geval wordt de trap vaak ook geplaatst. Er bestaan echter ook standaard pakketten voor wenteltrappen. Een bouwpakket om het zo te noemen. Je ontvangt dan de wenteltrap in allemaal losse onderdelen. Het nadeel hiervan is dat het niet op maat gemaakt is voor jouw trapgat, je moet dus goed kijken of dit wel past bij jouw situatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *