Relax Wonen

Tips om bijpassende wijn bij asperges goed te bewaren

Asperges en wijn gaan goed samen. Dat weten we door het bekende aspergeseizoen die ieder jaar weer terugkeert. Het is belangrijk om deze wijnen op de juiste manier te bewaren. Dit kan je doen in een wijnkast. In dit artikel lees je er meer over. 

Asperges en wijn

Het asperge seizoen loopt van februari tot en met juni. In de restaurants zie je meestal vanaf april tot en met juni asperges op het menu en hebben ze speciale asperge menu’s met bijpassende wijnen. Op 24 juni stopt het aspergeseizoen. Op de feestdag Sint-Jan.  

Er zijn witte en groene asperges. De wijnen die passen bij de gerechten zijn afhankelijk van het gerecht die je maakt. Maar ook de asperge soort die je gebruikt. 

Soorten wijnen die passen bij asperges

Bij asperges worden voornamelijk witte wijnen geschonken. Je kunt dan denken aan wijnen uit de Duitse Moezel en de Franse Elzas. Wijnen uit de Elzas zijn het populairst bij asperges. 

Bijpassende wijnen voor bij asperges zijn Pinot Blanc, Weissburgunder, Riesling en  Sauvignon Blanc. Maar ook Sancerre of Grüner Veltliner zijn wijnen die goed passen bij asperges. Een Chardonnay wordt ook nog wel eens geschonken bij asperges met vette vis. Maar over het algemeen worden er lichtere frisse wijnen met een zuurtje geschonken bij asperges. 

De witte wijnen worden voornamelijk geschonken bij de traditionele asperge gerechten met ham, ei en botersaus. 

Bij gerechten met groene asperges en vlees kan ook een lichte rode wijn uit de Bourgogne geschonken worden. Van de pinot noir druif. Deze wijnen serveer je vaak ook koud. Zo tussen de 14 en 16 graden Celsius. Rode wijn kan dus wel. Maar ook hierbij raden we toch een witte wijn aan. Drink je liever geen witte wijn? Dan kan je de rode lichte wijnen hierbij schenken. 

Ontdek meer over wijn bij asperges zodat je precies weet bij welke gerechten je welke wijn kan serveren.

Wijnen bewaren in wijnkasten

De wijnen die bijpassend zijn voor de asperges kan je het beste bewaren in wijnkasten. De temperatuur die je in moet stellen voor de witte wijnen lukt niet met een gewone huiskoelkast. Een wijnkast is een speciale wijnkoelkast waarin je verschillende temperaturen kunt instellen, speciaal voor de wijnen die je schenkt. 

Soorten wijnkasten en de juiste temperatuur

Zo zijn er kleine wijnkasten. Maar ook grotere wijnkasten die je kunt laten inbouwen in je keuken. Afhankelijk van de soorten wijnen kun je kiezen voor een kast met 1 zone of 2 zones. Een wijnkast met 2 zones heeft de mogelijkheid om 2 verschillende soorten temperaturen in te stellen. We raden vaak een wijnkast met 2 zones aan omdat je dan wit en rood op de juiste temperatuur kunt bewaren. Of bijvoorbeeld een mousserende wijn en wit. Dit vraagt namelijk ook al om 2 verschillende temperaturen. 
Op dewijnkoelkast.nl kun je verschillende soorten wijnkasten vergelijken en advies inwinnen voor de beste wijnkast voor jouw huis.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *