Relax

Ontdek de grote voordelen van muziek luisteren in huis

Sommige luisteren alleen muziek in een café of op een festival en sommige nemen er echt de tijd voor. Als jij een echte muziekliefhebber bent – en zo’n 24/7 muziek luistert – kan dit nog wel eens als irritant worden ervaren door je omgeving. Na het lezen van dit artikel kun je stellig zeggen; muziek luisteren is gezond! Of je nu graag luistert naar Verdi, deephouse of soul, het brengt grote voordelen met zich mee. Muziek is namelijk één van de sterkte methodes om emoties op te roepen. Dat begint eigenlijk al bij de connectie van muziek met pasgeborene. Babietjes schijnen sneller te groeien als je hen harpmuziek laat horen. De hersengebieden die betrokken zijn bij emotie, motoriek, geheugen & taal worden geprikkeld.

Je wordt er gelukkiger van

Van muziek word je bewezen gelukkiger. Dat je vrolijk wordt van het luisteren naar jouw favo muziek klinkt best logisch. Ook als je na en lange dag werken op de bank ploft met een lekker rustig soul muziekje is lekker relaxed. Maar wist je dat mensen die veel muziek luisteren op lange termijn ook positieve effecten ervaren? Zij ervaren minder stress en maken meer dopamine aan. Ze zijn dus ook in de tijd dat ze geen muziek luisteren gelukkiger. Lekker veel muziek luisteren dus!

Muziek zorgt voor een goede nachtrust

Vele muziekliefhebbers luisteren muziek als vast avondritueel. Zij sluiten zo de dag en laten alle spanning dan even van zich afglijden. Als je lekker gedoucht bent, sfeerlicht aan hebt onder het luisteren van rustige muziek word je steeds meer ontspannen. Je brengt in feite je brein in slaapstand. Je valt niet alleen makkelijker in slaap, maar slaapt ook vaster. En een goede nachtrust brengt weer allerlei andere voordelen met zich mee. Je bent overdag productiever, je bent creatiever en een stuk opgewekter! Wat muziek al niet kan betekenen in een mensenleven?

Muziek luisteren is goed voor je vocabulaire

Communicatie is belangrijk vandaag de dag. We communiceren met woorden, maar veel correspondentie is ook digitaal. Het is fijn als je je in woorden goed kunt uitdrukken, zonder al te veel fouten. En natuurlijk om de goede woorden te vinden om je uit te drukken. Als je veel muziek luistert is je vocabulaire uitgebreider vergeleken met mensen die dat niet doen. Tijdens jouw ontspannen momenten wijzer worden!

Muziek zorgt ervoor dat je alles beter onthoudt

De associatie geheugen en muziek zul je in de eerste instantie misschien niet snel leggen. Echter is het wel degelijk waar dat mensen die muziek luisteren dingen beter kunnen onthouden. Dat komt enerzijds doordat muziek herinneringen oproept en je hiermee onbewust je geheugen traint. Daarnaast stimuleert muziek de hippocampus, dat is het hersengebied dat zich bezighoudt met het langetermijngeheugen.

Kruip vanavond nog op de bank in je badjas heren of badjas dames en kom tot rust tijdens het luisteren van jouw favoriete muziek!

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *