Tuin

Manieren om je tuin in te richten

Herken je dat? Je wilt je tuin opnieuw inrichten, maar er zijn talloze keuzes. Iedere keuze heeft zo zijn eigen voordelen. Tegels zijn onderhoudsvriendelijk en gras geeft je tuin direct een kleurtje. Wij zetten de mogelijkheden en de voor- en nadelen voor je op een rij.

Gazon

Een keuze die veel wordt gemaakt voor zowel voor- als achtertuinen is het aanleggen van een grasmat. Dit kan door zelf te zaaien of door het leggen van kant-en-klare graszoden. Het grootste voordeel van een gazon is de natuurlijke, groene kleur. Ook is het een veilige speelplaats voor kinderen en huisdieren. Daarnaast is gras super flexibel! Je kunt het in verschillende vormen aanleggen, volledig afhankelijk van jouw voorkeuren.

Gras vraagt daarentegen wel de enige aandacht, zo moet je het voornamelijk in het voorjaar en in de zomer regelmatig maaien, besproeien en zo nu en dan ontdoen van mossen en ander onkruid. Hiervoor kan je het beste een verticuteermachine gebruiken.

Tegels

Wil je een onderhoudsarme tuin? Dan zijn tegels een hele goede optie. Daarnaast zijn ze te gebruiken voor een terras, een looppad of gewoon je hele tuin. En de keuze is reuze! Volledig afhankelijk van je smaak kun je de perfecte tegels vinden voor jouw tuin.

Bij het leggen van tegels heb je wel kans op onkruidvorming in de voegen. Dit kun je regelmatig handmatig of machinaal weghalen, maar je kunt dit ook voorkomen door de voegen te vullen met cement.

Grind

Grind is vervolgens een relatief voordelige optie, het zorgt voor meer dynamiek in je tuin dan tegels en het vraagt weinig onderhoud. Daarnaast is grind waterdoorlatend, waardoor er geen plassen water ontstaan en je tuin altijd goed begaanbaar is. Bovendien past grind zowel in moderne als klassieke tuinen.

Een groot nadeel van grind is dat het relatief zwaar is om over te lopen.

Hout

Wil je wat meer dynamiek in je tuin, maar op een natuurlijke manier? Bouw een houtenvlonder! Het geeft je het ultieme zomergevoel wanneer je hierop je tuinmeubelen plaatst. Daarbij: eenmaal aangelegd vraag het zeer weinig onderhoud. Je kunt de vlonder in het voorjaar een oplapbeurt geven. Kijk wel goed naar het soort hout dat je gebruikt, hierin kan veel verschil zitten!

Borders

Voor wat extra kleur kun je tenslotte nog een border aanleggen. In de border kun je verschillende soorten bloemen en planten kwijt, die zorgen voor een enorme biodiversiteit in je tuin. Bovendien brengt het je tuin tot leven door de kleuren en dynamiek. Afhankelijk van de plek van je border (in de zon of schaduw) kun je geschikte bloemen en planten uitzoeken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *