Wonen

Hypotheek afsluiten

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. Niet alleen het zoeken naar de woning, de taxatie en de inrichting. Zo komt ook de hypotheek om de hoek kijken. Deze kun je vaak eenvoudig afsluiten, maar het hangt af van je maandelijkse inkomsten. Je kan te maken krijgen met het Bureau Krediet Registratie. Dit is ook wel een hypotheek met bkr. Hieronder zal verder worden uitgelegd wat het bureau krediet registratie doet en wat zowel een positieve als negatieve BKR-registratie is.

Wat is het Bureau Krediet Registratie en wat doet het?

Het BKR registreert leningen, maar niet alleen de leningen. Ook de afbetalingsregelingen en betalingsachterstanden worden hierin meegenomen. Een achterstand van een hypotheeklening wordt ook bij het BKR geregistreerd. Je kunt zowel een positieve als negatieve BKR-registratie hebben. Hieronder staat wat dat inhoudt.

Een negatieve BKR-registratie

Het achterlopen met het afbetalen van een lening wordt opgenomen in het BKR. Hieruit volgt dan een negatieve BKR-registratie. Een kredietverstrekker zal dit kunnen melden bij het BKR en zij vermelden een achterstandscodering bij jouw naam. Op die manier kunnen ook andere kredietverstrekkers dat zien. Deze codering blijft tot 5 jaar na het aflossen van de lening staan op jouw naam. Wil je toch een hypotheek afsluiten, dat kan vaak wel! Er zit wel een voorwaarde aan; je moet namelijk de lening hebben afbetaald. In dat geval komt er een H te staan bij de codering, dit staat voor herstel. Met een negatieve BKR-registratie is de codering dus erg belangrijk. Hier wordt goed op gelet.

Een positieve BKR-registratie  

Je raadt het al; een positieve BKR-registratie is wanneer er geen betalingsachterstanden zijn. Je hebt dan een positieve registratie bij het BKR. Dit is eigenlijk een bewijst van goed financieel gedrag. Ook dit kunnen dus andere kredietverstrekkers zien. Een hypotheek met bkr is wel te ontvangen, zeker met een positieve registratie. Maar het kan wel zijn dat je door een geregistreerde lening minder hypotheek kunt krijgen.

Hoe zit het dan met de rente?

Dat zal ik je eens kort uitleggen. Heb je een hypotheek met BKR-codering, dan wordt dat altijd ondergebracht bij de reguliere bank. Dit houdt in dat je een hypotheek kan ontvangen tegen een rentetarief. Je hoeft geen extra toeslagen te betalen op de rente. Vaak is niet de goedkoopste bank, omdat de banken met de lagere rente vaak de hypotheek niet zullen accepteren, doordat er sprake is van een BKR-registratie. Het komt echter wel ooit voor dat een bank uit de top 5 laagste rentelijst de hypotheek wel wil en kan aanbieden.

Overzicht

Het is daarnaast erg belangrijk om een goed overzicht te hebben. Als jij het pand samen met een vriend of vriendin óf bijvoorbeeld met je partner koopt, dan is het belangrijk om allebei apart een overzicht te hebben van jouw BKR-overzicht. Er zijn aanbieders die dit voor jou willen en kunnen bereken op basis van jouw overzicht. Je kunt je overzicht naar hen mailen en zij zullen beoordelen of jouw hypotheek met BKR-registratie haalbaar is. Heb jij een BKR-registratie en wil je toch een hypotheek? Dat is nog gewoon mogelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *