Interieur

Hoe onderhoud ik mijn tafel het best?

De tafel is een veelgebruikt object. Je eet eraan, doet er je werk of knutselt met de kinderen. Door al deze activiteiten gaat de tafel op een gegeven moment slijten, maar je wilt er zolang mogelijk van genieten. We hebben een aantal tips voor het behandelen, onderhouden en schoonmaken van je tafel op een rijtje gezet.

Bescherming

De meeste tafelbladen zijn gemaakt van hout. Om je houten tafelblad zo lang mogelijk mooi te houden is het belangrijk dat deze is behandeld met een goed beschermingsproduct. Hout is gevoelig voor vocht en hitte en moet goed beschermd worden. Met deze beschermingsproducten komt er een beschermende laag op de tafel die ervoor zorgt dat er geen vocht in het hout trekt. Daarnaast zorgt het product voor een mooie gladde laag en blijft het hout er natuurlijk uitzien. Gebruik zoveel mogelijk onderzetters, want door warme kopjes ontstaan er kringen op het tafelblad.

Reinigen

Om de tafel zo lang mogelijk te gebruiken moet je hem elke periode een keer reinigen. Hiervoor kan je verschillende reinigingsproducten gebruiken die geschikt zijn voor je tafelblad. Voordat je heel de tafel insmeert is het verstandig om te testen op een klein stukje, want dan kan je zien wat het effect is. Maak dagelijks de tafel schoon met een vochtig doekje. Maak het doekje niet te vochtig, want anders dringt er toch water door in het hout. Hierdoor krijg je plekken op het hout.

Toch plekken gekregen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat er toch plekken en kringen gaan ontstaan op het tafelblad. Deze kunnen verwijderd worden, maar dat verschilt per situatie. Het ligt er vooral aan hoe erg de lak is beschadigd. Als de plekken niet weggaan moet je de tafel opnieuw schuren en een nieuwe lak erop doen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het allerliefst wil je natuurlijk dat de tafel netjes blijft. Je kan dan het beste de tafel afdekken met een tafelzeil. Hierdoor kunnen er geen plekken ontstaan en blijft het hout onbeschadigd. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een placemat als je gaat eten of gaat knutselen. Hierdoor heb je extra bescherming voor de tafel.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *