Bouwen & Verbouwen

Hoe creëer je meer privacy op je terras? 4 tips

Je hebt het niet op pottenkijkers en je wilt in alle vrijheid op je terras of onder de terrasoverkappingen kunnen zitten. Wat kun je doen om het gevoel van privacy te vergroten? In deze blog gaan we in op de oplossingen zodat je in alle rust en vrede van je ontspanningsplek kunt genieten.

1. Kies het juiste daktype

Heb je een carport, dan zijn er verschillende privacy verhogende maatregelen denkbaar. Een grote factor is het daktype. Een dak met doorzichtig polycarbonaat of helder glas werkt niet in je voordeel als het op privacy aankomt. Nieuwsgierige buren of andere types kunnen van bovenaf voor een groot deel zien wie je op bezoek hebt en wat je aan het doen bent. Daarom zou je zonwering kunnen installeren, zodat je toch op gewenste momenten een meer intiemere sfeer kunt creëren. Maar alleen voor meer privacy is dit wel een prijzige oplossing. Als er echter op het dak van de overkapping dakplaten van opaal polycarbonaat of melkglas liggen, dan krijgen pottenkijkers geen schijn van kans! 

2. Natuurlijke oplossingen

Als je meer natuur wilt op je terras en te weinig privacy hebt, dan kun je twee vliegen in één klap slaan. Er zijn namelijk veel mogelijkheden om de natuur in te zetten voor minder inkijk op de tuin. Met snelgroeiende haagplanten zoals de haagbeuk, zuurbes of laurierkers, die je laat groeien tot ooghoogte, ontstaat er een ware privacy heg. Deze soorten bieden ook meteen voedsel en onderdak voor vogels, insecten en andere dieren. Een andere natuurlijke, privacy verhogende optie is het plaatsen van leibomen zoals leilindes of leimagnolia’s. Met hun vele zijtakken ontstaat er al snel een dichte begroeiing die het zicht ontneemt. Een groot nadeel is vervolgens wel: het onderhoud. Want heggen moeten ook een keer gesnoeid worden en gevallen blaadjes ruimen zichzelf niet op.  

3. Plaats een schutting

In allerlei soorten, maten, materialen en prijzen zijn er schuttingen verkrijgbaar. Het kan een behoorlijk uitgave betekenen, maar het is wel een oplossing waarmee je snel veel privacy creëert. Voordat je een schutting plaatst, zijn er wel enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Wat staat er goed in jouw tuin? Een schutting kan ook op je afkomen en het terras kleiner doen lijken, dus denk na over de stijl en de kleur. Betalen de buren ook mee en zo ja, hoeveel dan? En wat is het precieze punt waar jouw tuin ophoudt, en waar begint die van de buren? Een beetje voorbereidingswerk en overleg scheelt later een hoop kopzorgen. 

4. Denk ook aan het geluid

Ervoor zorgen dat nieuwsgierige aagjes het zicht ontnomen wordt is één ding, maar zij hebben altijd hun gehoor nog. Ook daar dien je rekening mee te houden als je meer privacy wenst. Gelukkig zijn daar ook oplossingen voor. Een terrasoverkapping leent zich er bijvoorbeeld goed voor. Een gelaagd glazen dak dempt wel tot 36 decibel, ten opzichte van 21 decibel van polycarbonaat. Onder een terrasoverkapping met lazen schuifwanden welke is afgesloten met glazen schuifwanden ervaar je nog meer privacy, wat betreft het geluid. Willen buren dan nog steeds gespreksstof opvangen, dan zouden ze professionele afluisterapparatuur moeten aanschaffen. Maar als dat het geval is, heb je waarschijnlijk de geheime dienst langs je wonen. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *