Tuin

Groenblijvende hagen en struiken

Als je in de wintermaanden nog wilt genieten van wat groen in je tuin is het een goed idee om groenblijvende hagen en struiken in je tuin te planten. In dit artikel leggen we uit wat er bedoeld wordt met groenblijvend, en benoemen we ook enkele populaire opties die je zo in je eigen tuin kan gebruiken.

Wat wordt er bedoeld met groenblijvend?

Groenblijvende planten behouden tijdens de wintermaanden hun bladeren, ze worden daarom ook vaak bladhoudende planten genoemd. Veel planten verliezen tijdens de winter hun bladeren om zichzelf te beschermen tegen uitdroging en kou, maar dat doen groenblijvende planten dus niet. 

Vaak worden ook de termen groenblijvend en winterhard door elkaar gebruikt, maar dat is niet hetzelfde. Winterharde planten kunnen zonder bescherming de kou overleven, maar niet alle winterharde planten zijn ook groenblijvend. En niet alle wintergroene planten zijn bestand tegen extreme kou, en zullen dus soms ook bescherming nodig hebben.

Groenblijvende hagen

Enkele populaire opties voor een groenblijvende haag in je tuin zijn:

Beukenhaag

De beukenhaag is waarschijnlijk de populairste keuze voor een groenblijvende haag. De bladeren verkleuren in de herfst van geel tot bruin, maar vallen er niet af, waardoor je dus ook in de winter een volle haag hebt.

Taxus

De taxus is een hele sterke haagconifeer waarmee je zowel lage als hoge hagen kunt maken. Bovendien groeit hij op bijna elke grondsoort en heeft de taxus niet veel onderhoud nodig door de langzame groei.

Hulst

De hulst is ook een makkelijke plant voor een haag, die maar een snoeibeurt per jaar nodig heeft wanneer de haag mooi dicht is gegroeid. Het blad is stekelig, en in de periode van september tot maart draagt de hulst de kenmerkende rode bessen.

Groenblijvende struiken

Voor een groenblijvende struik in de tuin zijn de volgende planten een veelgemaakte keuze:

Laurierkers

De laurierkers is een hele sterke struik met mooie glanzende en donkergroene bladeren. Zolang de grond vochtdoorlatend is zal de laurierkers het goed doen, of het nu in de volle zon of de schaduw is.

Rododendron

De rododendron is voornamelijk bekend om zijn kleurrijke en weelderig bloeiende bloemen, maar het is ook een wintergroene plant. Dus naast de prachtige bloei kunt u ook nog eens genieten van een mooie groene struik in de wintermaanden.

Hedera

Hedera staat ook bekend als klimop, maar deze plant is ook als struik verkrijgbaar. Nieuwe bladeren zijn lichtgroen van kleur, terwijl oudere bladeren donkergroen zijn, wat zorgt voor mooie kleurverschillen. Hedera groeit op zo goed als elke ondergrond en is bovendien erg makkelijk in onderhoud.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *