In Eindhoven is een nieuw huis opgeleverd. Dat lijkt geen groot of spectaculair nieuws, maar niks is minder waar. Het betonnen huis is namelijk helemaal 3D-geprint! Daarmee is dit het eerste volwaardige huis in Nederland dat op deze manier gebouwd is.
Project Milestone
Dat er met 3D-printers steeds meer gedaan kan worden, is misschien wel algemeen bekend. De kleinste dingen kunnen met een druk op de knop geprint worden. Maar een heel huis, wie had dat (nu al) verwacht? In Eindhoven werkt een groep ontwikkelaars aan het Project Milestone. Het gaat hierbij om een hele diverse groep ontwikkelaars: van de Eindhoven University of Technology en bouwconcern Van Wijnen tot advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos. Het project beslaat in totaal vijf 3D-geprinte huizen die gebouwd worden, waarvan de eerste nu gereed is. Maar wat zijn dit nu precies voor speciale huizen?
Huis van 24 geprinte elementen
Het gaat niet om zomaar 3D-geprinte huizen, maar huizen waarbij een 3D-betonprinter gebruikt werd. De huizen staan allen op zichzelf en hebben een bijzondere kei-achtige vorm; iets waardoor de huizen volgens de ontwikkelaars goed opgaan in de natuur. De huizen zijn gelijkvloers en hebben een woonoppervlak van een kleine 100 vierkante meter. De muren zijn hierbij 3D-geprint waardoor het huis uit 24 geprinte betonnen elementen bestaat. Die zijn laagje voor laagje geprint in de printfabriek in Eindhoven en per vrachtauto naar de woonplaats vervoerd. Niet alles aan het huis is 3D-geprint, want zo ligt er al een fundering en wordt het dak samen met de kozijnen later los geplaatst. De overige huizen krijgen overigens meerdere verdiepingen. Dat is een hele uitdaging voor de bouwers, die nu vooral bij het ontwikkelen van de ronde buitenmuren problemen ondervonden.
3D-geprint huis is duurzamer
Nu luidt misschien de grootste vraag: waarom zou je een huis 3D-printen? Het biedt volgens de ontwikkelaars diverse voordelen. Zo zit een huis sneller in elkaar én kost het minder beton. Hierdoor is het ook nog eens een duurzamere bouwtechniek. Zo kan dus niet alleen het woningtekort worden opgelost, maar draagt de 3D-techniek ook zijn steentje bij aan het voldoen van de strengere CO2-eisen voor in de bouw.
Met deze voordelen in het achterhoofd, is er een reële kans dat we in meer steden 3D-geprinte huizen gaan vinden. Voor zover bekend zijn deze plannen er nog niet, maar stel dat jij in de regio Amsterdam zo’n huis wilt bouwen, dan kun je wel wat hulp gebruiken. Overleg daarom misschien eens met een makelaar Zaandam of makelaar Amstelveen over de mogelijkheden. Wellicht kunnen jullie samen ook aan de slag met een 3D-geprint huis!