Alle voordelen en leuke opties met houten voordeuren
Interieur

De voordelen van een elektrische haard

Steeds meer producten die we dagelijks gebruiken werken op elektriciteit. Omdat de techniek is verbeterd en batterijen langer mee gaan worden allerlei energiebronnen vervangen door stekkers en accu’s. Van elektrische fietsen en auto’s, tot elektrische stofzuigers en grasmaaiers. Ook de elektrische haard wint terrein en biedt steeds meer mogelijkheden. Haardcenter is een autoriteit op het gebied van elektrische haarden en laat goed zien hoe ontzettend uitgebreid de mogelijkheden zijn. Volgens hen past een dergelijke openhaard thuis in ieder huishouden. 

Maar waarom zou je kiezen voor een elektrische haard ten opzichte van een traditionele houtkachel? Wat zijn nou eigenlijk de voordelen? We zochten het uit en schreven het op:

Geen rook, geen schade

Eén van de belangrijkste voordelen van een elektrische haard is het feit dat deze geen rook produceert. Bij een klassieke openhaard verbrand je hout. Dit knettert gezellig maar er komt altijd een hoop rook, roet, en andere rotzooi bij vrij. Naast het feit dat dit niet al te best is voor je interieur, is het ook nog eens schadelijk voor mens en milieu. Steeds meer overheden verbieden of beperken dan ook ouderwetse houtkachels. Bij een elektrische haard verbrand je niks, en komen dus ook geen schadelijke stoffen vrij. Wel de lusten, maar niet de lasten!

Niet alleen schoner, ook veiliger

Naast het feit dat ‘nep vuur’ niet alleen schoner is, is het ook een stuk veiliger. Allereerst bestaat bij een ouderwetse openhaard altijd het risico op brand. Een slecht onderhouden rookkanaal kan spontaan ontvlammen, en als een brandend houtblok op je tapijt valt zijn de gevolgen ook niet te overzien. Door een elektrische haard op de juiste wijze te installeren hoef je al deze risico’s (met potentieel grote gevolgen) niet te lopen. Daarnaast lopen kinderen en huisdieren ook veel minder risico op brandwonden. Vind je veiligheid belangrijk? Kies dan voor een elektrische oplossing.

Gemak dient de mens

Natuurlijk is het soms heerlijk om met houtblokken en lucifers te rommelen om een vuurtje te krijgen. Leuk voor op vakantie, maar niet voor iedere dag. Een elektrische haard is vele male gemakkelijker in gebruik. Met een simpele druk op de knop staat hij aan en geeft hij warmte. Ga je naar bed? Dan doe je hem weer uit en is het feest over. Geen gedoe met aanmaakblokjes en vuur dat nog lang smeult dus. Veel modellen zijn plug-and-play, wat wil zeggen dat je enkel de stekker in het stopcontact hoeft te steken en kunt geniet. Simpel toch?

Net zo warm en realistisch

Toegegeven, oude modellen of de wat goedkopere modellen zijn misschien minder realistisch en sfeervol als een echte openhaard. Voor veel mensen is dit dan ook een reden om voor een traditioneel houtvuurtje te kiezen. Maar let op, de techniek heeft niet stilgestaan de afgelopen jaren. Er zijn inmiddels hele realistische elektrische haarden op de markt waarvan de vlammen amper van echt te onderscheiden zijn. Doordat er gebruik wordt gemaakt van technieken als ledverlichting en waterdamp krijg je een zeer realistisch vuurbeeld. Doordat je ook de warmte kunt instellen biedt een dergelijke elektrische haard alle voordelen van een ouderwetse openhaard, gecombineerd met de voordelen van elektra. Wij zijn overtuigt! Jij ook?

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *