Bouwen & Verbouwen

Cortenstaal, wat is het en hoe wordt het geproduceerd?

Cortenstaal, de meesten zullen het niet direct herkennen maar voor professionals is dit een belangrijke maar ook duurzame staalsoort.

Cortenstaal, wat is het precies?

Cortenstaal (of zoals het soms wordt genoemd, verouderd staal) is een groep staallegeringen die veel wordt gebruikt bij bouwwerkzaamheden buitenshuis. Cortenstaal is ontworpen om schilderen overbodig te maken en bij blootstelling aan weersomstandigheden zal cortenstaal binnen enkele maanden een roestig uiterlijk krijgen. Hoewel je waarschijnlijk niet op roest zit te wachten is dit bij Cortenstaal anders. De donkerbruine coating beschermt het metaal waardoor het niet beschadigd maar wel een mooie roestige look geeft.

Hoe is Cortenstaal ontstaan?

U.S Steel ontwikkelde Cortenstaal in 1930. Oorspronkelijk bedoeld voor de constructie van kolenwagens, werd het in de jaren vijftig en zestig al snel een populair materiaal voor kunst en projecten in de buitenlucht.

Productie van Cortenstaal

Cortenstaal ontstaat door een specifieke combinatie van staalsoorten en legeringen te mengen. Het is deze combinatie die corrosie gemakkelijk maakt en Corten zijn herkenbare uiterlijk geeft. Cortenstaal wordt geproduceerd in plaatvorm, die doorgaans slechts 0,6 inch dik is. Ondanks zijn dunheid is Cortenstaal echter een sterk en duurzaam materiaal.

Gebruik van Cortenstaal

In buitensculpturen wordt vaak Cortenstaal gebruikt. Dit komt omdat Cortenstaal een roestlaag opbouwd wat de beelden beschermd. Met deze reden wordt Cortenstaal ook bij grotere constructies gebruikt zoals bij sommige bruggen. In kleine projecten wordt Cortenstaal ook wel eens gebruikt, hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van Cortenstaal in een tuin. Dit is een vaak gekozen alternatief wanneer een betonnen muur niet past of uw tuin rommelig maakt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *