Interieur Wonen

Alle soorten kozijnen op een rij

Ze zijn misschien niet het eerste dat opvalt wanneer je door de buurt loopt, of eens rond kijkt in je huis, maar kozijnen zijn zeker niet onbelangrijk. Als je de verkeerde koopt, en ze slecht worden gemonteerd of spoedig beginnen te verslijten, kan je namelijk te kampen krijgen met lekkages en dure energierekeningen. Aangezien kozijnen een hechting bieden tussen jouw muren en de openingen in jouw huis, de ramen en deuren, zijn zij cruciaal in de mate waarin jouw huis wordt geïsoleerd. Daarbij zijn ze natuurlijk ook niet onbelangrijk voor het uiterlijk van jouw pand. Ramen en deuren maken toch vaak een groot deel uit van jouw gevel. Het is daarom verstandig even goed te overwegen wat voor kozijnen je uiteindelijk kiest. Of je nu voor hout of kunststof kozijnen gaat, hier lees je er alles over.

Soorten kozijnen

Er zijn vier verschillende soorten kozijnen, namelijk kunststof kozijnen, aluminium kozijnen, houten kozijnen en stalen kozijnen. Kunststof kozijnen zijn de goedkoopste, al schelen de prijzen niet bijzonder veel. Stalen kozijnen zijn de duurste en zijn hoogstens een euro of tweehonderd duurder dan die van kunststof. Welke kozijnen je uiteindelijk kiest, hangt volledig af van jouw smaak en de dingen die jij van jouw kozijnen verwacht. Hout is de oudste en meest klassieke vorm van kozijnen, deze soort is dan ook goed geschikt voor oudere panden. Hout is echter wel de grondstof die het snelst verslijt en het meest onderhouden moet worden. Kunststof en aluminium daarentegen gaan het langst mee en verslijten het minst. Kunststof is vuil- en waterbestendig, en aluminium heeft de langste levensduur. Stalen kozijnen zijn het duurst, maar ook het stevigst. Dit laatste is een groot voordeel in verband met inbraken.

Kozijnen uitkiezen

De keuze is dus aan jou. Staal en hout hebben een uniek uiterlijk, maar ook weer nadelen tegenover aluminium en kunststof met betrekking tot onderhoud. Ieder kozijn is overigens beschikbaar in praktisch iedere kleur. Aluminium wordt bewerkt met poederverf, kunststof van een bepaalde kleur plastic gemaakt, en staal en hout worden beschilderd. Welke je ook kiest, nieuwe kozijnen geven jouw huis altijd een kersvers uiterlijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *